Christmas 2871069 1920

Traditioner i juletiden

And, flæskesteg, pebernødder og ris ála mande, blot nogle af juletidens kalorier. Mange spiser og drikker i december som om at vi ikke skal have mad i januar og februar, hvilket ofte er lig en stor vægtøgning i december. Men det er jo tradition.

Mange af julens traditioner er gamle, nogle af dem over 100 år gammel. Og dengang var det fornuftigt at spise og drikke sig til en vægtøgning, for det kunne være småt med mad i vintermånederne. Men de traditioner der var fornuftige i en anden tid, er ikke særlig fornuftige længere, nu hvor vi spiser mad hver dag og ofte mange måltider om dagen.

Traditioner omkring maden, er alt det du bare gør, fordi sådan gør man jo bare. Ikke mange sætter spørgsmålstegn ved om der skal være ris ála mande juleaften, men det er en tradition der kom til Danmark fra Tyskland, efter den 1. verdenskrig. Altså er den knap 100 år gammel den tradition.

Tænker du over at traditioner omkring mad er noget der er opfundet og derved står til diskussion?

Alt hvad du spiser og drikker, er det du har lært igennem livet. Det er kulturelle opfindelser/ideer/tanker, eller traditioner. Havde du levet i en anden kultur, eller i en anden tid, spiste du anderledes end du gør i dag. Mad og hvilke fødevarer vi spiser er historisk og kulturelt noget som udvikles og forandres over tid. Vi menneskers smagsløg er fysiologisk ens udviklet over hele verden, men vi spiser forskelligt fordi vi har lært at spise forskelligt. Det mad vi kan lide, er det vi har lært at kunne lide.

Er du en af dem der altid tager på i juletiden, kan det være en god ide at se nærmere på dine traditioner omkring din mad og spisning. Det er nu sjældent det du spiser til 1 eller 2 julefrokoster der er problemet ift. din vægt, men alle de traditioner du har i juletiden.

  • Hvilke traditioner har du omkring maden i juletiden?
  • Hvad er anderledes ved din mad/spisning i december, end resten af året?
  • Sætter du nogen sinde spørgsmål om disse traditioner er rigtige for dig?
  • Er der nogen af dine traditioner der direkte påvirker din vægt op af?
  • Hvis ja, hvilke?
  • Hvis du skulle forandre en tradition i juletiden, så du ikke tager på, hvilke vil det så være?
  • Vil du forandre nogle traditioner, så du ikke tager på i december?
  • Hvis ja, hvilke?
  • Hvis nej, hvorfor ikke?

Når du har svaret på disse spørgsmål, ved du lidt mere om hvilke traditioner du har der giver en vægtøgning i december, og om du er klar til at forandre dette, så du ikke skal i gang med et vægttab i vinter, for at undgå at skulle ud og købe nyt tøj