Apple 2920745 1920

Tips til mere frugt i julen

Her i juletiden har vi ikke så mange danske frugter der har sæson, æblerne er stadig gode i smagen, men blommer, og de forskellige bær er nu udenfor sæsonen hvor de ofte smager bedst. Til gengæld finder vi en masse udenlandske frugter, der har højsæson lige nu. Og ved at vænne sig til at spise lidt frugt efter aftensmaden, kan vi opbygge en ny vane om at anvende frisk frugt som en god, sød og sund dessert.

Lad frugterne fylde på julebuffeten og husk frugt er et godt alternativ til slikskålen, de er fyldt med vitaminer, mineraler og fibre. Men det kan være en god ide at holde lidt igen med de tørrede frugter, da de indeholder mange kalorier.

Alle citrusfrugter som appelsin, mandarin, klementin, citron og lime har nu højsæson. De er lækre, søde og saftrige og kan holde sig friske i frugtskålen i lang tid. Skallen fra dem kan rives fint og koges mør og tilsættes mange retter eller dressinger til at pifte smagen lidt op. Pas på ikke at rive det hvide lag med, som lægger lige under skallen. Da det vil give retten eller dressingen en bitter smag og  husk, at for at undgå forskellige sprøjtegifte, bør du bruge skallen fra økologiske citrusfrugter og ikke den sprøjtede udgave.

Friske ananas har også højsæson nu, de kan vendes i kokosmel og steges møre på panden – de smager himmelsk til enhver karryret. Men de kan også skæres ud i mindre stykker og lægges på frugtfadet, sammen med den af den grønne kiwi og skiver af den røde papaya. Disse vil lyse op på ethvert frugtfad.

Friske figner eller friske dadler kan anvendes som snacks eller skåret i mindre stykker i råkostsalaten. Friske figner kan også skæres igennem på den lange led i 2stykker og lyn ristes på en pande med lidt honning, de smager himmelsk til en lufttørret skinke på julebuffeten, kalvestegen eller til en god steak af kalvefilet. Her har friske dadler en let honningagtig smag og passer sammen med friske figner til enhver ostebuffet, sammen med den traditionelle røde peberfrugt.

Har du prøvet at overtrække tørrede dadler med mørk chokolade, som alternativ til chokoladekonfekten?

Friske æbler kan også indgå i mange af vores traditionelle juleretter, prøv at skær et æble igennem på tværs i 2 stykker, udhuld disse, læg en lille klump marcipan i bunden til at lukke hullet, fyld hullet i æblet med nougat og læg et marcipanlåg over, drys med kanel og bag i ovn ved 200 gr. Til det er mørt. Server som en lille lun dessert. Æbler kan også lynsteges i skiver på panden, smages til med forskellige krydderier der passer til den ret de skal indgå i og bruges som tilbehør til forskellige varme retter som frikadeller, kalvesteg og lign. Eller som halve bagte æbler til flæskestegen.

Tip: Hvis du vil bruge friske æblebåde på et frugtfad, så kan du dyppe dem i en kold sukkerlage med lidt citronsaft og vanillle i 1-2 minutter inden du lægger dem på frugtfadet, så bliver de ikke så let brune.